Doorgaan naar unieke content

Hubs en wandelen, een goede combinatie! Reis met het OV naar het startpunt van je wandeling. Vanaf de hub start je wandeling door het mooie Groninger of Drentse landschap.

Plan je reis op Qbuzz.nl

Via Qbuzz.nl plant u eenvoudig een reis met het openbaar vervoer. De website helpt u uw route van a naar b te plannen. Daarnaast kunt u ook zien wat de reis kost en of er storingen zijn in het openbaar vervoer.

Plan mijn reis

Wandel via hub

Wandelen en het openbaar vervoer zijn een goede combinatie. Om die reden zijn er in samenwerking met Routebureau Groningen en Recreatieschap Drenthe verschillende wandelingen samengesteld, vanaf diverse hubs.

De wandelingen lopen door prachtige natuurgebieden of bijzondere landschappen. De routes zijn gebaseerd op het wandelknooppuntennetwerk van Routebureau Groningen wandelnetwerk. Je kunt kiezen uit routes tussen de 3,8 en 25 kilometer. De wandelingen starten bij hubs die goed bereikbaar zijn met de bus en/of de trein.

In Drenthe kan gewandeld worden vanaf hub Zuidwolde, Klazienaveen en Beilen. Deze routes zijn gebaseerd op het wandelknooppuntennetwerk van Recreatieschap Drenthe. Andere wandelingen vanaf hubs in Drenthe zijn nog in ontwikkeling.

Waar kun je wandelen?

In onderstaande tabel vind je een overzicht van alle wandelingen die je kunt afleggen in Groningen en Drenthe.

Vanaf de hub is extra bewegwijzering aanwezig naar het eerste knooppuntnummer of de blauw-rode bewegwijzering. Check vooraf op de kaart waar de route begint.

Overzicht van alle wandelingen

Vertrek vanaf

Naam wandeling

Afstand

Hub Beilen Buurtschappen rond Beilen 10,7 km
Hub P+R Haren A28 De plassen en sassen van Haren 10,5 km
Hub P+R Haren A28 De historische hoogtes en laagtes van Haren 12,1 km
Hub Klazienaveen Water en hoogveen 14 km
Hub Leek, centrum Van kasteel tot borg Nienoord 5,6 km
Hub Leek, centrum Turfwinning in het Westerkwartier 11,2 km
Hub Leens, centrum Kwelders en natte kelders in Leens 4,2 km
Hub Leens, centrum De parels van het Hogeland 9,1 km
Hub Loppersum De paden op de lanen in tussen Loppersum en Eenum 5,2 km
Hub Loppersum Het middeleeuwse landschap van Loppersum en Westeremden 11,4 km
Hub Marum A7 Het weerbarstige verleden van het Westerkwartier 7,3 km
Hub Marum A7 Marum, van hei tot moeras en wei 13,1 km
Hub Siddeburen, centrum Schepping van het Schildmeer en Siddeburen 17,3 km
Hub Siddeburen, centrum De duistere dieptes van Duurswold 24,1 km
Hub Ter Apel

Relikwieën uit het verre verleden van Ter Apel

7,8 km
Hub Ter Apel Eeuwenoude ecologie en cultuurhistorie rondom Ter Apel 12,5 km
Hub Winschoten, station De bonte bevolking van Winschoten 7 km
Hub Winschoten, station Zee, turf en treurige tijden in Winschoten 13,3 km
Hub Winsum, station Klooster en ketterij op het Hogeland 3,7 km
Hub Winsum, station De zielen van Winsum 13,3 km
Hub Zuidwolde Via Steenbergen en Klein Zwitserland 16,1 km

Wandelen via een hub? Maar hoe dan?

In onderstaand filmpje leggen we in 30 seconden uit hoe dat werkt.

Handige voorzieningen

De hubs, en dus de wandelroutes, zijn altijd bereikbaar met de bus en/of de trein. Daarnaast zijn de meeste hubs ook goed bereikbaar per auto en fiets en beschikken ze over parkeerplaatsen en fietsenstallingen.

Op hubs zijn ook een groot aantal voorzieningen die voor wandelaars aantrekkelijk zijn. Denk aan hub-bankjes om even op uit te rusten of een watertappunt om je waterfles bij te vullen voor en na de wandeling. Sommige hubs hebben een kiosk of café. Handig voor als je nog even iets te eten of drinken voor onderweg wilt kopen. Wil je meer weten over de voorzieningen op de hubs? Klik dan hier voor een compleet overzicht van alle hubs.

Onderweg met ….

Wie kom je tegen onderweg? En wat is hun verhaal?

  • Detty is fitstap-coach in opleiding en begeleidt mensen tijdens het wandelen bij verschillende vraagstukken. De wandelroutes via hubs bieden voor haar een goede uitkomst.
    Lees hier het verhaal van Detty
  • Ubo mocht speciaal voor ‘Wandel via hub’ een uitgezette route controleren. Dat is aan hem wel toevertrouwd. Ubo wandelt wekelijks zo’n 50 kilometer.
    Lees hier het verhaal van Ubo
  • “Vanaf ons huis pakten we de bus naar P+R Haren waar pijlen ons naar een wandelknooppunt wezen. Via zo’n knooppuntnetwerk kom je op plekken waar je nog nooit geweest bent.
    Lees hier het verhaal van Gea en Bob

Fietsen via hub

Naast wandelen via hubs is fietsen via hubs ook fijn. Routebureau Groningen en Recreatieschap Drenthe hebben verschillende fietsroutes ontwikkeld die starten op of nabij hubs. De routes lopen door prachtige natuurgebieden en langs mooie plaatsen. In de animatie hieronder zie je waarom fietsen en wandelen via hubs een goede combinatie zijn. Meer weten over fietsen via hubs? Kijk op www.fietsviahub.nl.

De grens over

Ook in de provincies Friesland en Overijsel zijn vanaf bushaltes of stations mooie wandelingen te maken. In Friesland is een groot wandelknooppuntennetwerk. Een aantal buslijnen die starten in Groningen en Drenthe hebben een goede verbinding met Friesland.

In Overijsel zijn zelfs meerdaagse wandelroutes te vinden die als startpunt een station hebben, bijvoorbeeld vanaf hub Emmen.