Doorgaan naar unieke content

Hub: van vervoersknooppunt tot sociaaleconomisch knooppunt van het dorp, de wijk of de regio.

Plan je reis op Qbuzz.nl

Via Qbuzz.nl plant u eenvoudig een reis met het openbaar vervoer. De website helpt u uw route van a naar b te plannen. Daarnaast kunt u ook zien wat de reis kost en of er storingen zijn in het openbaar vervoer.

Plan mijn reis

Wat is een hub?

Een hub is een vervoersknooppunt in Groningen of Drenthe. Een schakel in je reis; ongeacht je wijze van vervoer, de plek vanaf waar je vertrekt of je eindbestemming. De hub draagt bij aan een snelle en comfortabele reis.

Waar zijn de hubs?

Er zijn meer dan vijftig hubs in Groningen en Drenthe. Je vindt hier een compleet overzicht.

Bekijk het verhaal van de hubs

Alles komt er samen

Een hub is niet zomaar een knooppunt. De nadruk ligt op beleving: verblijfsklimaat, herkenbaarheid, informatie, tijdbesparing, positieve verrassing en integratie met de omgeving. Het is dé aangewezen plek om meerdere voorzieningen aan elkaar te koppelen. Denk hierbij aan faciliteiten voor alleen de reizigers; zoals een kiosk, watertappunt, wifi of overstapplek voor de hubtaxi. Maar denk ook aan algemene voorziening en zoals een gezondheidscentrum, een brede school of een winkel. Kortom; een plek waar alles samen komt. Een hub kan uitgroeien tot een sociaaleconomisch knooppunt van het dorp, de wijk of de regio.

Waarom hubs?

De mobiliteit in Groningen en Drenthe verandert de komende jaren flink. We zien het succes van de e-bike, de introductie van publiek vervoer, de opkomst van autonome voertuigen en de verdere digitalisering van de maatschappij. In de toekomst zal steeds meer ‘passend’ vervoer worden gevraagd en aangeboden. Dit betekent: (deel)auto, (deel)fiets, taxi en/of bus. Reizen gebeurt alleen of met meerdere personen en kan gecombineerd worden met afhaalpunten voor bijvoorbeeld pakketjes, boodschappen of streekproducten.

Reist men nu nog vaak rechtstreeks; in de toekomst zal dit meer via overstaplocaties gaan waar men overstapt tussen de ‘passende’ vervoersmiddelen. Deze overstap wordt dus essentieel om reizigers goed te bedienen. Een hub moet een aantrekkelijke, plezierige en praktische plek zijn, waar je graag langs reist en die de ‘emotionele kosten’ van wachten en overstappen minimaliseert.

Elke hub is maatwerk

Voor iedere hub wordt een specifiek traject gevolgd. Vanuit het programma hub is altijd een lid van de kerngroep betrokken bij ontwikkeling van specifieke hubs.

De voortgang van de hubs wordt besproken tijdens de (A)VVB’s van beide provincies. Verantwoording wordt afgelegd aan de stuurgroep die wordt gevormd door gedeputeerden Fleur Gräper – van Koolwijk (Provincie Groningen) en Cees Bijl (Provincie Drenthe).

Opzet programma

Programmamanager Frans Hamstra is verantwoordelijk voor de aansturing van het programma hubs. Samen met de kerngroep geeft hij vorm aan het programma. De kerngroep bestaat uit de volgende mensen:

  • Martin Courtz (Provincie Drenthe)
  • Francisca de Jong (Provincie Groningen)
  • Almer Top (adviseur hubs)
  • Menno Oedekerk (Gemeente Groningen)
  • Erwin Stoker (OV-bureau Groningen Drenthe)